Mi az a Bsh ragasztott gerenda ?

A legtöbb felhasznált gerendát ritkán látjuk. A mennyezet eltakarja a padlás fáit, máskor a vakolat tünteti el a faanyagot. Vannak azonban olyan építészeti megoldások, amikor a fa nagyon is előtérbe kerül. Amikor látszó szerkezetet építünk ahol fontos az esztétika és a nagy teherbírás pl.: galériák, teraszok építésénél ragasztott gerendát használunk.

A BSH ragasztott fa gerendák esztétikai és mechanikai tulajdonságaik miatt széleskörben használatosak az építőiparban és a szerkezetépítésben olyan projektekben, ahol a nagy terhelési kapacitás és a hosszú fesztávolságok fontosak. Jól használhatóak tetőszerkezetekhez, teraszokhoz, áthidalásokhoz, faházak vagy egyéb kisebb-nagyobb faszerkezetű építmények szerkezeti elemeként – többnyire olyan helyeken, ahol a nagy fizikai terhelhetőség és a tartósság mellett az esztétika is kimagasló szerepet tölt be.

Mi a BSH gerenda?

A BSH gerenda több fa rétegre vágott törzsének alig látható, színtelen enyvfugával való összeragasztásával készül. Ragasztás előtt a rétegekett 12-18%-os víztartalmúra szárítják.  A faanyag térfogatváltozását, a vetemedést és a repedezéseket ennek a technikának a segítségével kerülik el. A rétegelt kialakítással és a gyenge pontok kiejtésével a hagyományos fűrészárunál és a tömör fánál nagyobb szilárdságú és feszültségmentes építőanyagot kapunk.
Érdekesség: nem feltétlenül köztudott, hogy a faanyag tűz esetén természetes tulajdonságainál fogva kiszámíthatóbb, biztonságosabb konstrukció, mint egy acélszerkezet. Ilyenkor ugyanis lassítja a beégést az, hogy a teherbíró mag körül faszénréteg képződik. 

Miből készülhet a BSH gerenda?

A piacon többféle fafajtából készült termékkel találkozhatunk, többségük borovi és lucfenyőből készült. Habár az utóbbihoz nehéz gerendának szánt, valóban egyenletes, nem csavarodott szálakat találni, könnyen megmunkálható faanyagnak számít.

Hol alkalmazzák ?

A rétegragasztott gerenda kisebb és nagyobb szabású építmények és épületeknél egyaránt jól használható, ahol a szép látvány mellett követelmény a jó statikai terhelhetőség is.

Például:
  Tetőszerkezetek
  Teraszok
  Áthidalások (nagy fesztávban is)
  Faházak